De verdwenen seinpaal laat zich 1 keer per maand horen in Best!

Klik op de foto om de video te bekijken

Klik op de foto om de video te bekijken

In de tuin aan de Spoorstraat staat een alarmsignaalpaal van de spoorwegen. Deze heeft in het verleden aan de spoorwegovergang aan de Hoofdstraat in Best gestaan. Hoe komt hij dan in de tuin van dhr en mevr. Vervoort?

In 1997 is de bouw begonnen van de ondergronds spoortunnel. Dit op zich was al een hele belevenis voor vooral de omwonenden van het station en het spoor. Alles werd natuurlijk volop gevolgd. Zo ook door dhr. Vervoort. Sinds zijn pensionering een vaste wandelaar in Best.

Ontspannen samen met de hond de werkzaamheden volgen aan het spoor. Hij werd zelfs door enkele gemeenteleden aangewezen als informatiepunt van bepaalde vragen waar zij even geen antwoord op hadden.

Op één van die wandelingen zag hij bij de afgebroken spooronderdelen de alarmseinpaal liggen en vond het jammer dat deze verloren zou gaan. Hij wilde iets doen met deze seinpaal en begon een project voor hemzelf te maken. Allereerst  van wie is die paal? Na een rondje vragen werd hem al snel duidelijk dat hij bij NBM Rail moest zijn. Afdeling toezicht zat toentertijd in het gebouw van de nu zittende tandartsen Lodder & Lodder-Janssen aan de Leeuwerikstraat.
Wat bleek, hij kon de paal zo meenemen. Maar dat wilde dhr. Vervoort niet dus werd er een koopovereenkomst gesloten. De paal kon gekocht worden voor een lekkere vlaai en een warme bak koffie! Koop werd gesloten. Bewijs is nog aanwezig.

20160120_104344

 

 

 

 

 

De paal moest natuurlijk vanbinnen helemaal aangepast worden om het in de tuin werkend te krijgen. Het binnenwerk was van origine, Nederlandse makelij, uit de jaren 1950. Philipslamp en elektronica, bel van de Koninklijke Eijsboutsfabrieken uit Asten, het geheel gemonteerd door de Machine-fabrieken uit Alkmaar. Na de nodige reparaties en onderhoud pronkt hij nu in de tuin van dhr. en mevr. Vervoort aan de Spoorstraat.

Iedere 1e maandag van de maand wordt de seinpaal aangezet door de kleinkinderen tegelijkertijd met het nationale alarm. Als PSV kampioen wordt mag het alarm ook aan, ook op Oud en Nieuw met het vuurwerk.  Zo wordt er een stukje Best bewaard voor de volgende generaties!

Share