Panden rond het spoor

antiek
Het pand Hoofdstraat 63 werd in 1902 gebouwd door Josephus van de Sande, met de bijnaam Sjef van Drieke. In het pand was een winkel, boekhandel, woonhuis, café en schilderbedrijf gevestigd. Maria van de Sande, de zus van Sjef, runde het café tot 1914, toen werd het café tot woning verbouwd.

Sjef had drie kinderen, Jos, Leentje en Marietje. Jos had na een verbouwing in 1921 een drukkerij aan huis met een eigen nieuws- en advertentieblad uitgegeven onder de naam “Onze Courant”, dat tweewekelijks verscheen. Hij verongelukte in 1936.

Leentje (bijgenaamd Leentje van den Hoek) runde een winkel in kantoorartikelen, boeken en rookwaren aan de kant van de Hoofdstraat, terwijl Marietje het huishouden deed.

Aan het gedeelte aan de Stationsstraat heeft tot circa 1973 Wasser Huishoudelijke Artikelen gezeten. In 1973 begon Barbara van Erp een winkel voor antiek en curiosa. Zij heeft nog 15 jaar voor Leentje gezorgd. Het volledige pand werd in 1998 gesloopt in verband met de spoorbaanverdubbeling.

Debberke1

 

Het pand Hoofdstraat 76 was het woonhuis van dokter Burgering, die zich in 1919 als huisarts vestigde in Best. Het pand brandde af op 17 september 1944. De brand was het gevolg van het feit dat Duitse militairen met hun munitiewagens dekking zochten onder de hoge bomen bij dit huis. Toen geallieerde vliegtuigen deze munitiewagens ontdekten en daarna beschoten, explodeerden deze en zette het woonhuis in brand. Op deze plek werd later het pand aan de Spoorweglaan 1 gebouwd met de naam “Odulphushof”.

 

De architect was Nijsten uit Vught. Nadat dokter Burgering het huis verkocht, kende het verschillende eigenaren. De gemeente Best kocht het pand op 22 december 1988 van H. Schippers. Het pand is gebruikt als peuterspeelzaal Het Debberke tot het in 1998 werd gesloopt.

Share